Jämsä

Kuoreveden kirkko ja Kirkkoniemen maisema

Kuvaus:

Kuoreveden seurakunnan nykyinen, järjestyksessä kolmas puukirkko sijaitsee vanhalla kirkonpaikalla kauniin Kirkkoniemen kärjessä. Kirkko rakennettiin 1779 (M. Åkerblom). Malliltaan se on länsitornillinen pitkäkirkko, jonka runkohuoneeseen liittyvät matalammat ja kapeammat kylkiäiset, jotka alunperin toimivat sakaristona ja eteisenä. Tapulimainen länsitorni on kolminivelinen ja sen päätteenä on kerrattu sipulikupoli. Kirkkoa on korjattu 1915 sekä 1964. Kirkkomaata ympäröi vanha harmaakiviaita. Kirkon lähellä sijaitseva lainamakasiini on vuodelta 1859. Hirsipintainen, kaksikerroksinen makasiinirakennus on säilynyt ainutlaatuisen hyvin alkuperäisessä asussaan. Kirkkoselän rannalla sijaitsee Hellénin huvila vuodelta 1858. Hellénin tyttäret, runoilijasisarukset Immi ja Onnia Hellén ovat syntyneet tässä talossa.