Kuru

Kurun kirkonseutu

Kuvaus:

Kurun puukirkko rakennettiin Matti Åkergrenin johdolla 1781( M. Åkerblom). Malliltaan se on pitkäkirkko, johon länsipäädyssä liittyy muhkea kellotorni. Runkohuoneen molemmin puolin on matalat kylkiäisrakennukset. Punamullattu, paanukattoinen Kurun kirkko on arkkitehtonisesti vaikuttavimpia puukirkkojamme. Vuonna 1846 kirkon itäpäähän liitettiin uusi sakaristo ja kirkko peruskorjattiin 1905-06 (L. Sonck). Kirkon maisemallinen merkitys on kärsinyt tiejärjestelyistä ja 1960-lvulla rakennetusta seurakuntakeskuksesta. Kurun ulkomuseo sijaitsee Keihäslahteen laskevan puron varrella vanhan kansakoulun vieressä. Museoalueella on ns. Vänrikki Stoolin tupa. Tuvassa on asunut vänrikki Polviander, jota nuori J.L. Runeberg haastatteli Suomen sotaan liittyvistä muistoista. Tämän vuosisadan vaihteessa tupa siirrettiin Turun linnan museoalueelle, kunnes se 1960 siirrettiin takaisin Kuruun. Ulkomuseoalueella on lisäksi jalkamylly sekä joukko aittoja, joista vanhin 1600-luvun lopulta.