Lempäälä

Lastusten kartano ja kulttuurimaisema

Kuvaus:

Lastusten kaksitaloinen kylä lahjoitettiin vuonna 1650 vapaaherra Jöns Kurckille ja peruutettiin 1682. 1690-luvulla talot yhdistettiin ja muodostettiin ratsutilaksi. Majuri K.A. Granfelt rakennutti kartanon nykyisen päärakennuksen vuonna 1784. Hirsirakenteinen, mansardikattoinen rakennus oli alkuaan lautavuorattu ja punamullattu. Vuonna 1861 rakennuksen itäpäähän lisättiin kaksi kamaria ja keittiö ja rakennus rapattiin. Vierashuoneessa on laaja Lastusten kartanomiljöötä dokumentoiva seinämaalaus ilmeisesti 1830-luvulta. Vuonna 1924 rakennus korjattiin ja osin entisöitiin arkkitehti Wivi Lönnin suunnitelman mukaan. Neliömäistä pihaa rajaa vanha pakarirakennus ja joukko talousrakennuksia. Rakennusten ympärillä on vanhaa puustoa.