Luopioinen

Luopiosten kirkonkylän miljöö

Kuvaus:

Luopioisten kirkonkylässä on säilynyt suhteellisen hyvin vanha raitinvarsiasutus. Raitin varrella sijaitsevat kunnantalo sekä puolisen tusinaa 1800-luvun asuinrakennusta.
-Luopioisten puukirkko rakennettiin Matti Åkergrenin johdolla 1812-13 (IK/ A.W. Arppe). Malliltaan kirkko on sisäkulmistaan viistetty erivartinen ristikirkko, jonka ristikeskusta kattaa oktogonikerros ja lanterniini. Kirkkoa on korjattu 1899 (H.R. Helin) ja 1939 (A. Tollet). Kirkon vieressä sijaitseva matala, kaksikerroksinen tapuli on vuodelta 1817. Kirkon pohjoispuolella on vanha ja eteläpuolella uusi hautausmaa.
-Kirkon vieressä sijaitsee 1857 rakennettu hirsinen viljamakasiini, joka on kotiseutumuseona. Lähellä on myös Mikkelinmäen torpparimuseo, jonne on koottu perinteistä rakennuskantaa.
-Luopioisten kunnantalona on entinen Mikkolan tilan päärakennus, joka on 1800-luvun jälkipuolelta.