Savonlinna

Rauhalinnan huvila ympäristöineen

Kuvaus:

Kenraaliluutnatti N.E.Weckman rakennutti Rauhalinnan huvilan 1898-1900 (N.E.Weckman, A.Schulman). Tyyliltään tämä monimuotoinen puurakennus on oloissamme harvinaislaatuinen sekoitus venäläisiä, orieantaalisia ja sveitsiläisiä koristemuotoja. Rakennus entistettiin 1987-88 (K.Kasnio). Pihapiirissä on päärakennuksen ikäinen talousrakennus. Huvilalta johtaa alas rantaan pitkä puistokäytävä. Rauhaniemeen liittyy viereinen Lehtiniemen kartano, jonka rapattu päärakennus on 1800-luvun puolivälistä. Lähellä Rauhalinnaa, sen pohjoispuolella, on kirjailija Joel Lehtosen tutuksi tekemä Putkinotko - entinen Inhan tila, jossa kirjailija vietti kesiään. Villissä rinnemaastossa on säilynyt eheänä kokonaisuutena vuoraamaton tuparakennus, aittarivi, savusauna ja riihi.