Mänttä

Mäntän teollisuus- ja asuntoalueet

Kuvaus:

G.A.Serlachius perusti Mäntän puuhiomon 1868. Paperitehdas valmistui 1882, sellutehdas 1913. Vanhimmat tuotantorakennukset osin 1800-luvun lopulta, valtaosa 1920- ja 30-luvuilta (W.G.Palmqvist). Pääkonttori valmistui 1935 ja johtajiston asunnot 1939 (Jung & Jung, J.Eklund). Mäntän kivikirkko rakennettiin 1927-1928 (W.G. Palmqvist). Malliltaan se on tornillinen pitkäkirkko. Kirkkoa koristavat lukuisat Hannes Autereen puuveistokset saarnastuolin, alttarin ja lehterin kaiteissa. Alttaritaulu ja kuorin lasimaalaukset ovat Alvar Cawénin ja ruusuikkuna Eric O.W. Ehrströmin käsialaa. Asemankulman aluetta ovat kaavoittaneet tämän vuosisadan kahdella ensimmäisellä vuosikymmenellä arkkitehdit Valter Thomé, W.G. Palmqvist ja Eliel Saarinen. Asuinrakennukset oli tarkoitettu pääasiassa G.A. Serlachius -yhtiön toimihenkilöille. Alueen yhtenäistä rakennuskantaa ovat olleet suunnittelemassa Valter Thomé, Oiva Kallio ja W.G. Palmqvist. Asemankulman alueeseen liittyy kapeareaiteisen rautatien vanha asemarakennus Heimola vuodelta 1895 (L.Pettersson). Mäntän klubin klassistinen kerhorakennus on rakennettu 1917-20 (V.Thomé vai W.G.Palmqvist?).