Tammerkoski, Koskikeskus

Kuvaus:

Tammerkosken rantoja voidaan pitää yhtenä maamme keskeisimmistä teollisista kulttuurimaisemista. Laajamittainen teollinen toiminta käynnistyi 1820-luvulla.
-James Finlayson perusti paikalle valimon ja manufaktuurin 1820 ja aloitti pian tämän jälkeen tekstiilinvalmistuksen. Tuotantorakennuksista vanhin on tehdasalueen keskellä sijaitseva kuusikerroksinen Vanha tehdas, joka rakennettiin 1838 (C.Leszig). Sitä on jatkettu molemmista päistä 1850-luvulla. Kelloporttirakennus on 1860-luvulta ja suuri kutomo Plevna vuodelta 1877 (laajennus 1899). Kehräämö Siperia 1899 (C.Sequin-Bronner), voimalaitos ja värjäämö 1920-luvulta (J.Eklund), viimeistelyosasto 1960 (K.ja H.Siren). Konttori rakennettiin 1895 ja isännöitsijän asuinpalatsi 1899 (L.Pettersson). Puuvillakadun varrella on vanhoja asuinrakennuksia 1800-luvulta ja Finlaysonin kirkko 1879 (F.L.Calonius). Kuninkaankadun varrella on vanha ajurien asuinto- ja tallialue 1880-luvulta.
-Frenckell: Paikalla on ollut paperitehdas jo vuodesta 1783. Tiiliset tehdasrakennukset on rakennettu pääosin vv. 1899-1920 (B.Federley). Savupiippu vuodelta 1874 on nyt muistomerkkinä. Pannuhuone on rakennettu 1905. Torin varrella oleva entinen konttorirakennus on 1840-luvulta.
-Tampellan alueen teollinen historia alkoi paikalle 1842 perustetusta masuunista. 1856 perustettiin pellavatehdas, jonka 1859 valmistunut rakennus (G.T.Chiewitz) on säilynyt osana laajentunutta tehdasta. Suuri osa rakennuskannasta on vuosisadan vaihteesta. Juhlatalo rakennettiin 1897, porttirakennus 1897, alaverstas ja voimalaitos 1916. Lisäksi alueella on joukko edustavia asuinrakennuksia vuosisadan vaihteesta.
-Satakunnankadun varrella sijaitseva pääpaloasema on vuodelta 1908 (W.Lönn).
-Keskiputouksen voimalaitos on valmistunut 1932 (B. Strömmer) ja Alakosken voimalaitos 1937 (B.Strömmer).
-Tampereen kattohuopatehdas perustettiin 1877. Punatiilinen rakennuskanta on pääosin 1923 jälkeiseltä ajalta (W.G.Palmqvist) ja 1960-luvulta (H.Kautonen).
-Liljeroosin värjäämö perustettiin 1851 ja muodostettiin 1890 villankehruutehtaaksi, miltä ajalta ovat vanhimmat tehdasrakennukset (L.Pettersson). Tehdasta on laajennettu myöhemmin.
-Verkatehdas sijoittui Tammerkosken rannalle 1856. Pitkällisen suojelukiistan jälkeen yhtiö purki valtaosan tuotantorakennuksistaan 1977. Jäljelle jäivät vain vanha värjäämö vuosilta 1858 ja 1889 sekä konttorirakennus vuodelta 1896 (Th.Höijer).
-Hämeensilta on vuodelta 1929 (Oy Constructor Ab /E.R. Eriksson). Teräsbetonisillan julkisivut ovat Kalvolan punertavaa graniittia. Siltaa koristavat Wäinö Aaltosen pronssiin valetut pirkkalaispatsaat.
-Satakunnan silta on kuusiaukkoinen kiviholvisilta vuodelta 1900 (K.Snellman).
-Koskipuiston tuntumassa sijaitseva Tampereen teknillisen seuran talo, nykyinen hotelli Tammer valmistui 1929. (B.Strömmer, G. Henriksson).
-Peter von Nottbeckin 1898 (K.A.Wrede) rakennuttamassa Näsilinnassa on sijainnut vuodesta 1906 Hämeen museo. Ympärillä levittäytyvä Näsipuisto avattiin yleiseksi puistoksi samaan aikaan.