Keskustori sitä ympäröivine rakennuksineen

Kuvaus:

Tampereen keskustorin sijainti ja muoto pohjautuvat Kustaa III:n vuonna 1779 vahvistamaan asemakaavaan. Torin pohjoisen julkisivun muodostaa Finlaysonin tehtaan julkisivu. Raatihuoneen edustalla oleva suihkulähde ja torin kalteva kiveys ovat merkittäviä tekijöitä torikuvassa.
-Tampereen vanha kirkko rakennettiin puusta 1824 (1823, IK/ C.Bassi). Muodoltaan kirkko on erivartinen ristikirkko, jonka keskiötä kattaa matala kupoliosa. Kirkkoa jatkettiin 1847 yhdellä ikkuna-akselilla itään. Kirkko restauroitiin 1953-54 ( N.E. Wickberg). Kirkon vieressä seisova tapuli on vuodelta 1828 (IK/ C.L. Engel). Kirkkoa ja tapulia ympäröi 1835 istutettu Vanhan kirkon puisto.
-Raatihuone on rakennettu 1890 (G. Schreck). Uusrenessanssityylisessä rakennuksessa on erittäin komea juhlasali ja avara porrashuone.
-Tampereen monumentaalinen teatteritalo valmistui 1912 (K.S. Kallio). Hämeenkadun ja kosken suuntaisia siipiosia on korotettu 1930- luvulla.
-Tampereen vanha kirjastotalo rakennettiin1925 (J.& T. Paatela). Klassistinen rakennus peruskorjattiin kulttuurikäyttöön 1988 (L. Kosunen, H. W. Schreck).
-Keskustorin etelälaidalla muodostavat Sumeliuksen, Selinin, Palanderin ja Commercen talot edustavan kokonaisuuden. Sumeliuksen talo rakennettiin 1901 (Grahn-Hedman-Wasastjerna), Selinin talo 1886 (F.L.Calonius), Palanderin 1901 (B.Federley) ja 1905 (V.Heikkilä) ja Commercen 1899 (Andersin-Jung-Bomansson).
-Sandbergin tavaratalo on rakennettu 1880-1897 (F.L.Calonius).