Tampereen Tuomiokirkko

Kuvaus:

Tampereen tuomiokirkko, entinen Johanneksen kirkko, rakennettiin 1902-1907 (L. Sonck). Sonck oli ehdotuksellaan voittanut 1899 pidetyn arkkitehtuurikilpailun. Kirkon julkisivut ovat karkeaharkkoista graniittia. Ulkoarkkitehtuuriin liittyy kiinteästi kirkkoa kiertävä kivimuuri porttirakennuksineen. Sisätilaa kattaa valtaisa holvivaippa, jonka maalauskoristelulla on keskeinen asema kirkon arkkitehtuurissa. Lehterikaiteissa on freskoina Hugo Simbergin köynnöstä kantavat pojat ja holvin korkeimmalla kohdalla synnin vertauskuvana käärme. Erillisinä freskoina ovat Simbergin maalaukset Kuoleman puutarha ja Haavoittunut enkeli. Magnus Enckellin alttarifresko kuvaa ylösnousemusta. Useimmat lasimaalaukset ovat Hugo Simbergin suunnittelemat. Alttarifreskon yläpuolinen pyöreä värilasi-ikkuna on Enckellin. Kirkko restauroitiin 1981-83.