Aleksanterinkirkko ympäristöineen

Kuvaus:

Pyynikin kirkkopuisto on muodostunut vanhasta kaupungin hautausmaasta. Puistossa sijaitseva Aleksanterin kirkko valmistui 1881 (Th.Decker). Peittämättömästä tiilestä muurattu kirkko on tyypiltään tornillinen pitkäkirkko. Puistoa reunustaa joukko vanhoja koulurakennuksia. Hämeenpuiston varrella sijaitseva puinen ns. vanha kansakoulu on vuodelta 1875. Ns. uusi kansakoulu valmistui viereiselle tontille 1886 (F.L. Calonius). Vuonna 1904 valmistui samaan koulukortteliin kivinen Aleksanterin kansakoulu (W. Lönn). Suomalaisen realilyseon tiilinen koulurakennus on vuodelta 1890 (J.Ahrenberg) ja Tampereen suomalaisen yhteiskoulun (Pyynikin koulun) rakennus vuodelta 1901 (E.A.Kranck). Näiden koulujen muodostamaan kokonaisuuteen liittyy myös läheinen työväentalo, joka on rakennettu vaiheittain vuosina 1900 (H.Tiitola), 1905 (L.Pettersson), 1912 (H.Kaartinen) ja 1930 (B.Strömmer).