Hatanpään alue

Kuvaus:

Hatanpään kartanon kaksikerroksinen, kivinen päärakennus on vuodelta 1885 (O.S. Gripenberg). Rannassa sijaitseva huvilarakennus valmistui 1898 (O.S. Gripenberg). Hatanpää joutui vuoden 1913 suuren vararikon yhteydessä kaupungin hallintaan ja rakennuksiin sijoitettiin 1916 mielisairaala. Funktionalistinen sairaalarakennus on vuodelta 1935 (B.Strömmer). Sairaalan käytössä on myös alueen vanhin rakennus, kartanon vanha puinen väentupa sekä joukko tiilisiä talousrakennuksia. Vuodesta 1970 on kartanon päärakennuksessa toiminut Tampereen kaupunginmuseo. Kartanon puisto periytyy 1700-luvulta. Puistoa on laajennettu arboretumilla ja rosariolla. Hatanpään puistolla on huomattava maisemallinen merkitys Pyhäjärven rantanäkymille. Ranta-aluetta kiertää pitkä kivipengerrys.