Teiskon Kirkkojärven kulttuurimaisema

Kuvaus:

Teiskon Kirkkojärven rannoilla sijaitsevat vanhat Teiskolan ja Koveron kylät, joista edellisessä sijaitsee Teiskolan kartano, Teiskon pappila ja lainamakasiinit, jälkimmäisessä Teiskon kirkko ja museoalue.
-Teiskolan kartanon kaksikerroksinen puinen päärakennus on rakennettu 1806-10 (J.G.Sacklén?). Rakennusta jatkettiin keittiösiivellä 1918 (B.Federley). Päärakennusta ympäröi vehmas puisto. Kartanoon kuuluu useita työväen asuinrakennuksia ja talousrakennuksia, jotka on rakennettu 1800-luvun jälkipuolella. Vanhan kivisillan korvassa on kaksi lainamakasiinia, joista vanhempi vuodelta 1824. Teiskon aiemmat puukirkot sijaitsivat Teiskolan niemessä.
-Teiskon puinen ristikirkko on rakennettu 1787-88 (M. Åkerblom). Ristivarsien väliset sisäkulmat ovat viistetyt. Jyrkkä aumakatto on paanutettu. Kirkkoa on korjattu mm. 1842 (E. Kuorikoski) ja 1906 (J. Stenbäck). Erillinen, kaksinivelinen kellotapuli valmistui 1798 (M. Åkerblom). Kirkkomaalla on säilynyt Kuljun talon hautakarmi vuodelta 1825. Viime vuosisadan keskivaiheilla se muutettiin seurakunnan ruumishuoneeksi.
-Kirkkorannassa on pieni museoalue, jossa on kirkkovenetalas, nuottakoppeli ja aittarakennus. Teiskon museo sijaitsee kirkon pohjoispuolella. Museoalueelle on siirretty joukko teiskolaisia rakennuksia.
-Isosaaren niemellä sijaitseva Teiskon pappila on vuodelta 1927.