Sulkava

Uitonvirran kulttuurimaisema

Kuvaus:

Sulkavan kirkonkylä sijaitsee Uitonvirran varrella. Kirkon ympäristö on säästynyt uudisrakentamiselta.
-Sulkavan puukirkko on rakennettu 1822 (IK/C.Bassi). Muodoltaan se on kaksoisristikirkko. Kirkon keskiosaa laajennettiin 1853 ja se sai kahdeksankulmaisen tornin. Erillinen puinen kellotapuli on vuodelta 1770. Sen yläosa muutettiin nykyiseen asuunsa 1847. Hirsinen, kahdeksankulmainen hautakammio on vuodelta 1753. Kivimuurin ympäröimä kirkkotarha on ollut hautausmaana 1600-luvulta.
-Kirkkotarhan vieressä on entinen kunnantalo ja pitäjäntupa 1800-luvulta.
-Tiittalan vanhan ratsutilan kaksikerroksinen puinen päärakennus on 1830-luvulta ja edustaa ajalleen tyypillistä klassillista muotokieltä. Pihapiirissä on pitkänurkkainen tupa- ja aittarakennus.
-Sulkavan rantatien varrella on säilynyt vanhaa kirkonkylän rakennuskanta. Erikoisena piirteenä on mansardikattojen hallitseva osuus. Alueella on myös vanha meijeri vuodelta 1932.
-Uitonvirran varrella oleva vanha pankkitalo on 1910-luvulta.
-Laivaranta on ennen muodostanut tärkeän sisävesiliikenteen solmukohdan.