Urjala

Urjalan kirkko ympäristöineen

Kuvaus:

Urjalan puinen länsitornillinen ristikirkko on rakennettu Salomon Köykän johdolla 1806 (1802, M.Tolpo). Nykyisen, lähinnä uusgoottilaisen asun pääpiirteet kirkko sai 1867-69 (C.A. Edelfelt). Kirkko peruskorjattiin 1897-99 (B. Blom). Kirkkosalin maalauskoristelu on vuodelta 1924 (B. Tuukkanen). Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa ja kirkkopuisto. Kirkon vieressä sijaitseva Säätiötalo rakennettiin 1897 Urjalan Säästöpankin toimesta. Komea puurakennus on tominut moninaisissa julkisissa tehtävissä. Rakennusta ympäröi pieni puisto. Vieressä on entinen säästöpankin talo vuodelta 1923 (P.Uotila) sekä Pourun tilan vanha rakennusryhmä. Kirkon koillispuolella on Yli-Uotilan pitkä rapattu päärakennus, joka on rakennettu viime vuosisadan keskivaiheilla.Taidemaalari Aukusti Uotila on syntynyt talossa. Kirkonkylässä on säilynyt lisäksi joukko vanhoja käsityöläisten ja itsellisten asumuksia.