Urjala

Urjalankylän kulttuurimaisema

Kuvaus:

Urjalankylä on rautakautisista löydöistään päätellen Urjalan vanhinta asutusaluetta. Vasta viime vuosisadan alussa se menetti keskeisen asemansa, kun kirkko siirrettiin Laukeelaan. Keskeisenä tekijänä Urjalankylän kulttuurimaisemassa on vanha kivisakasti. Perinteistä rakennuskantaa on säilynyt Simolan tilalla ja Yntälässä, jossa päärakennus on vuodelta 1857. Häihälän päärakennus on jugend-asuinen. Maantien eteläpuolella on joitakin vanhoja itsellisasumuksia sekä Astalan tilan hyvin säilynyt rakennusryhmä.
-Puukirkkoon liittynyt harmaakivinen sakasti on ilmeisesti 1400-luvun jälkipuolelta. Eteläinen päätykolmio on laudoitettu ja varustettu myöhemmin ristikuviolla. Sakariston sisätilaa kattaa tiilinen ristiholvi. Sakariston ympärillä on vanha kalmisto, joka jäi käytöstä vuonna 1806. Lähellä sakastia on entinen lukkarila, jonka rakennus on mahdollisesti 1700-luvun lopulta.
-Urjalankylän kaksiaukkoinen kivisilta on rakennettu Kalle Kuorikosken johdolla 1871. Silta on erinomainen näyte vanhasta sillanrakennustaidosta ja liittyy maisemallisesti vieressä sijaitsevaan kivisakastiin.
-Museoalueella on vanha asuinrakennus 1700-luvulta, keinutuolinikkarin verstas, neljä aittaa sekä tuulimylly. Alueella sijaitsee lisäksi I maailmansodan aikaisia linnoituslaitteita, joista osa on entisöity.