Urjala

Honkolan kulttuurimaisema

Kuvaus:

Honkolan kartano sijaitsee Kortejärven pohjoispäässä laajojen viljelysmaiden ympäröimänä. Vanhan päärakennuksen tuhouduttua tulipalossa 1972 päärakennuksena on nyt ns. Kivilinna, joka on rakennettu yksikerroksinena 1830 ja korotettu 1911 nykyiseen asuunsa. Kartanopuisto on saanut nykyisen englantilaistyylisen muotonsa 1878 (O.R. Gauffin). Aikaisempaan, geometriseen puistoon kuulunut lehmuskuja on vuodelta 1855. Talouspihaa reunustaa tiilinen talli vuodelta 1896. Punamullattu asuinrakennus on 1800-luvulta. Kartanoalueella on myös Honkolan sotilastupa Västinki, johon perimätieto on yhdistänyt Topeliuksen kertomuksen Pikku-Matista. Maantien varrella on säilynyt joukko pieniä mäkitupia. Urjalan vanha kirkkoherranpappila Vahoinen sijaitsee Kortejärven pohjoisrannalla ikimuistoisella pappilapaikalla. Edustava päärakennus on rakennettu 1894-1896. Pihan toisella puolen on vanha väentupa. Patetunkulman vaatimattomat mökit ovat entisiä Honkolan kartanon ja pappilan torppia. Kirjailija Väinö Linna on syntynyt ja kasvanut alueella. Alueen rakennuskanta on tosin paljolti uusiutunut. Hieman muista rakennuksista erillään on vanha VPK:n talo.