Urjala

Nuutajärven teollisuusmiljöö ja kulttuurimaisema

Kuvaus:

Nuutajärven kartanon kaksikerroksinen, rapattu päärakennus valmistui 1822. Nykyisen uusrenessanssiasunsa rakennus sai 1869 (L.I. Lindqvist). Kartanoalueen vanhin rakennus on holvattu kivikellari 1680-luvulta. Talouspihan ympärillä on joukko asuin- ja talousrakennuksia, joista pääosa on rakennettu viime vuosisadan jälkipuolella. Keltaiseksi maalattu väentupa on vuodelta 1846 ja kaksikerroksinen rakennus, jonka alakerrassa on toiminut meijeri, vuodelta 1870. Kivinavetan runko on 1800-luvun alkupuolelta. Päärakennuksen ympärillä levittäytyy laaja englantilaistyylinen puisto, joka on istutettu 1870-luvulla. Kartanosta johtaa pitkä koivukuja lasitehtaalle. Ympäristö on alavaa viljelysmaisemaa. Nuutajärven 1793 perustettu lasitehdas on maamme vanhin toimiva lasitehdas. Nuutajärven tehtaan historiassa 1850-luku oli merkittävien laajennusten aikaa. Tehdasalueen asemakaava on vuodelta 1855 (G.T. Chiewitz). Chiewitz piirsi yhdessä apulaisensa, Julius Basilierin kanssa myös sveitsiläistyyliset tehdasrakennukset. Tehdasalueen vanhimpia rakennuksia on 1842 paikalle siirretty ns. kellopytinki, jonka toisessa päässä kohoaa puinen kellotorni. Osittain kaksikerroksinen, puuleikkauksin koristeltu konttorirakennus on vuodelta 1857. Samalta kaudelta on tiilinen, kolmikerroksinen kivimuurirakennus (nykyinen lasimuseo), kolmikerroksinen hirsinen lasimakasiini, tiilinen rapattu prykäri, hiomo, lasaretti ja pakari. Alueen vanhimmat työväen asunnot ovat 1860-luvulta. Ratalahden rannalla on kaksi vanhempaa huvilaa sekä yhtenäinen 1940-luvun työväenasuntoalue.