Parkano

Parkanon kirkko ympäristöineen

Kuvaus:

Parkanon puinen, tasavartisen ristin muotoon rakennettu kirkko valmistui 1800. Kirkon piirustukset laati todennäköisesti Salomon Köykkä (Köhlström), joka myös oli kirkon mestarina apunaan Simon Juveli. Sisätilojen draperiakoristelu maalattiin 1840-luvulla. Sisätilat uudistettiin1889 (C.J. von Heideken). Kirkon uusrenessanssisävyinen ulkovuoraus on vuodelta 1897 (H. Rancken). Vuonna 1928 iski kirkkoon salama kesken jumalanpalvelusta tuhoisin seurauksin. Kirkon korjauksen suunnitteli arkkitehti P.E. Blomstedt. Viimeinen suurempi korjaus on vuodelta 1961. Harmaakivitapuli muurattiin 1889 (J.Ahrenberg). Ylijäämäkivistä rakennettiin lainajyvästön makasiini 1890 sekä pitkälti kirkkomaan aitaa. Lainajyvästö on toiminut kotiseutumuseona vuodesta 1954. Kirkkomaan laidalla sijaitseva puinen läpikäytävärakennus on vuodelta 1916 (G. Paaer).