Suodenniemi

Kirkkojärven kulttuurimaisema

Kuvaus:

Suodenniemen kirkonmäeltä avautuu kaunis näköala yli matalalahtisten Kirkkojärven ja Koivuniemenjärven. Perinteistä rakennuskantaa on lähinnä Pohjakylässä kirkon ympärillä sekä Suodenniemen kylässä Veistolan, Pösön ja Einolan tiloilla. Vanhankirkonlahden rannalla on Suodenniemen vanhin hautausmaa, jonka keskellä on iäkäs paarihuone.
-Suodenniemen puukirkko valmistui 1831 (1823 IK/C. Bassi, A.W. Arppe) ja torni 1839 (1838 IK/ C.L. Engel, A.W. Arppe). Malliltaan kirkko on länsitornillinen ristikirkko.Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.
-Koipurinmäellä kirkon vierellä on Suodenniemen kotiseutumuseo, joka koostuu harakkamallisesta tuulimyllystä, parista aitasta sekä vanhasta satakuntalaisesta asuinrivistä.
-Kirkon läheisyydessä sijaitseva puinen kunnantalo on1920-luvulta.
-Mikkolan tilan rakennusryhmä sijaitsee maisemallisesti edustavalla paikalla Kirkkojärveen pistävällä kannaksella. Pitkä talonpoikainen päärakennus on vuodelta 1858. Pihapiiriin kuuluu lisäksi suuri luhti ja vanha vilja-aitta.