Suodenniemi

Leppälampi-Taipale kulttuurimaisema

Kuvaus:

Leppälammen ja Taipaleen kylät ovat todennäköisesti pitäjän vanhinta kiinteää asutusta. Sävijoen varsilta on löydetty lisäksi kivikautisia asuinpaikkoja, jotka kuuluvat aiempaan asutuskauteen. Taipaleenjoki ja Sävijoki yhtyvät Leppälammen kohdalla Leppijoeksi, joka laskee edelleen Koivuniemenjärveen.
-Taipaleenjoen monista myllyistä on säilynyt vain Alamylly, jonka myllyosa on rakennettu vuosisadan vaihteessa ja myllyyn liittyvä asuintupa 1920-luvulla.
-Erkkilän pitkä talonpoikainen päärakennus on rakennettu 1800-luvulla. Rakennusryhmään kuuluu kaksi vanhaa aittaa.
-Prusin tilan 1925 rakennettu päärakennus sijaitsee hallitsevalla paikalla Taipaleen sillan vieressä. Pihapiirissä on kaksi komeaa aittaa 1800-luvulta.
-Turpan tilan talonpoikainen päärakennus on 1880-luvulta.