Vammala

Riippilänjärven kulttuurimaisema

Kuvaus:

Riippilänjärven erottaa Rautavedestä korkea kannas, jonka päällä vanha Karkun maantie kulkee. Maiseman kohokohtina erottuvat Karkun uusi kirkko sekä Järventaustan ja Fulkkilan päärakennukset.
-Karkun uusi kirkko on vuodelta 1913 (O. Kallio). Länsitornillisen hallikirkon julkisivut ovat karkeata graniittikvaaderia. Kirkon lounaispuolella on hautausmaa ja siunauskappeli vuodelta 1950 (O-I. Meurman).
-Fulkkilan komea uusrenessanssihuvila on vuodelta 1895 (O.Stenbäck). Tienpuoleinen julkisivu on poikkeuksellisen monimuotoinen torneineen ja verantoineen.
-Järventaan entisen ratsutilan edustava rakennusryhmä sijaitsee maisemaa hallitsevalla paikalla Riippilänjärven rannalla. Tilan päärakennus on rakennettu useassa eri vaiheessa vanhimman osan ollessa oletettavasti 1700-luvun puolelta. Vanhaan päärakennukseen liitettiin 1924 vinkkeliosa (O-I. Meurman).
-Kasvitieteen professori A.B. Hjelt rakennutti rikasmuotoisen Linnaisen huvilan 1902 (S. Johansson). Luonnonkauniilla paikalla sijaitsevan huvilan ympäristössä kasvaa useita harvinaisia kasveja.