Alajärvi

Alajärven kirkon miljöö

Kuvaus:

Alajärven puukirkko on rakennettu Jaakko Kuorikosken johdolla 1836-42 (1823, H.Kuorikoski; 1824 IK/C.L.Engel, A.W.Arppe). Muodoltaan se on tasavartinen, sisäviisteinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa korkea, kahdeksankulmainen, lanterniiniin päättyvä kupoli. Erillinen, puinen kellotapuli on rakennettu alkuaan 1749 (A.Hakola) aiemman kirkon torniksi ja muutettu nykyiseen asuunsa uutta kirkkoa rakennettaessa. Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa sekä Alvar Aallon suunnittelemat vuosien 1918 ja 1939-45 sotien sankarihautausmaat muistomerkkeineen. Kirkon miljööseen liittyvät kiinteästi Alvar Aallon varhaistuotantoa oleva suojeluskuntatalo vuosilta 1919-21 sekä hänen suunnittelemansa Alajärven kunnan hallintokeskus ja seurakuntakeskus, jotka rakennettiin 1966-70.