Kaskinen

Kaskisten ruutukaava-alueen puutaloasutus

Kuvaus:

Kaskinen sai kaupunkioikeudet 1785 ja sen ensimmäinen asemakaava, jonka suunnittelu oli aloitettu jo 1767 (C.J.Cronstedt), oli mitoitettu merkittävää tapulikaupunkia varten. Suurista kortteleista muodostetun ruutuasemakaavan hallitsevina piirteinä on sen katkaiseva kirkkoakseli ja kaksi pitkittäisakselilla symmetrisesti sijaitsevaa toriaukiota. Kaupunki sijaitsee aivan meren rannassa. Kaskinen ei kuitenkaan koskaan kasvanut sille kaavailtuihin mittoihin ja kaupunkikuva on jäänyt poikkeuksellisen harvaksi verrattuna muihin puukaupunkeihimme. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta mutta suurin osa 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.
-Kauppaporvari Peter Johan Bladhin rakennuttama kaksikerroksinen, mansardikattoinen hirsitalo on vuodelta 1788. Sen toiseen kerrokseen sisustettiin 1798 kaupungin kirkko, joka toimi siellä aina vuoteen 1965.
-Kaskisten kivinen, korkealla tornilla varustettu kaupungintalo on vuodelta 1914
-Kirkkotorin varrella sijaitseva vanha KOP:n toimitalo on niin ikään vuodelta 1914.
-Kaskisten rautatieasema on rakennettu 1912 (T.Hellström). Siihen liittyy hyvinhoidettu puisto ja asuinrakennus.
-Ruutukaava-alueen pohjoispuolella on Kaskisten vanha kalasatama, jossa on säilynyt joukko vanhoja kalavajoja. Vanhaan suolaamorakennukseen on sisustettu Kaskisten kalastusmuseo. Sataman vieressä kohoaa Myllymäki, jonka laella on Groopin tuulimylly 1870-luvulta.