Espoo

Träskändan kartanoympäristö

Kuvaus:

Träskändan historiallinen kartanoalue sijaitsee Pitkäjärven lounaispäässä Suuren Rantatien varrella. Kartanon suuren puiston perusti senaattori C.J.Walleen 1830-luvulla ja sitä laajennettin huomattavasti Aurora Karamzinin omistajakaudella 1840-90. Kartanon kivinen päärakennuson saanut klassistisen nykyasunsa 1921 (I.G.Clason, A.Lindgren). Vanhempaa rakennuskantaa edustavat 1820-luvulla rakennetut viljamakasiini ja huvimaja (C.L.Engel), ns. Piparkakkutalo, kaksi työväenasuntoa 1820- ja 1850-luvuilta, vuoden 1863 keisarinvierailua varten rakennettu koristeellinen latriini (G.T.Chiewitz). Kartanoalueen pohjoispuolella sijaitsee ns. meijerirakennusryhmä, jossa tilanhoitajan asuinrakennus vuodelta 1860 ja sen siipirakennuksina meijeri ja meijerikoulu vuodelta 1863 (A.H.Dalström). Glimsinjoen suussa on koristeellinen pesutupa ilmeisesti 1860-luvulta. Kartanoalueen pohjoispuolella on Aurora Karmzinin perustama kansakoulu vuodelta 1891 (G.Nyström).