Lapua

Lapuan kirkon ympäristö

Kuvaus:

Lapuanjoen rannalla sijaitseva Lapuan tuomiokirkko hallitsee kupoleineen ympäröivää lakeutta. Puinen ristikirkko rakennettiin Heikki Kuorikosken johdolla 1827 (IK/C.L.Engel, A.W.Arppe). Muodoltaan se on tasavartinen, sisäviisteinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa torniin päättyvä kahdeksankulmainen kupoli. Erillinen, puinen kellotapuli on vuodelta 1730.
-Lapuan pappila on rakennettu 1793. Siihen liittyy muistoja Suomen sodan ajalta.
-Kirkonkylän vanhaa kyläasutusta edustavat Filppulan ja Hautasen talot sekä Vihtori Kosolan entinen kotitalo, joka on tyypillinen kaksikerroksinen pohjalaistalo 1870-luvulta.
-Lapuanjokeen laskevan Nurmonjoen varrella sijaitsee vanhalla kirkonpaikalla emäntäkoulu, jonka puinen rakennus on 1930-luvulta. Samaan kokonaisuuteen liittyy kansalaisopiston vanha koulurakennus 1800-luvun lopulta.
-Kirkkomaisemaan liittyy myös Siirilän yhtenäinen puutaloalue, joka on rakentunut pääasiassa 1920- ja 1940-luvuilla.