Lohtaja

Marinkaisen ja Ala-Viirteen välinen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Lohtajan kirkonkylä sijaitsee vanhan Pohjanmaan rantatien varrella. Kirkon pohjoispuolella Jukkolanmäellä on monia perinteiseen tapaan rakennettuja asuin- ja talousrakennuksia.
-Lohtajan puukirkko on rakennettu Matti Hongan johdolla 1768. Muodoltaan tämä tasavartinen ristikirkko poikkeaa muista pohjalaiskirkoista, sillä ristivarsien kulmissa olevat laajennukset aikaansaavat vaikutelman itäsuomaistyyppisestä kahtamoisesta. Ristikeskuksesta kohoaa pieni, kahdeksankulmainen lanterniini. Suuri alttaritriptyykki on Mikael Toppeliuksen 1770-73 maalaama. Kirkko restauroitiin 1955 (Th.Lindqvist). Erillinen, puinen kellotapuli on rakennettu 1734 ja siirretty nykyiselle paikalleen 1768.
-Kirkon lähellä sijaitsevassa pikkupappilan renkituvassa toimii Lohtajan kotiseutumuseo.
-Lohtajan pappila on rakennettu 1804. Suomen sodan aikana pappila oli Klingsporin päämajana ja täällä solmittiin aselepo 29.9.1808. Pihapiirissä on vanha aitta ja läpiajettava luhti.
-Lohtajanjoen suulla on ikimuistoinen kalaranta. Jokirannassa on yhä puolensataa venevajaa, joista vanhimmat viime vuosisadalta.
-Jäneskarissa on vanhoja kalamajoja
-Vanhaa, 1800-luvun rakennuskantaa on säilynyt tiiviinä rykelmänä Singonmäellä.