Maalahti

Maalahdenjoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Maalahdenjoen kulttuurimaisemassa on säilynyt runsaasti kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakenuskantaa.
-Maalahden puukirkko on rakennettu Heikki Kuorikosken johdolla 1829 (1820, IK/C.Bassi, A.W.Arppe). Muodoltaan se on tasavartinen ristikirkko, jonka neliskulmaisesta ristikeskiöstä kohoaa lanterniini. Erillinen kellotapuli on vuodelta 1832 (IK/C.L.Engel, A.W.Arppe).Kirkkomaata ympäröi vanha kivimuuri. Kirkon välittömässä läheisyydessä sijaitsee vanha, hirsinen pitäjänmakasiini.
-Maalahden pappila on rakennettu lähelle entistä kirkonpaikka 1868 (C.A.Setterberg).
-Åminneborgin komea, kaksikerroksinen ja mansardikattoinen päärakennus on 1790-luvun alusta. Sen rakennutti Pohjanlahden salpietaritehtaan johtaja, Petter Elias Böcker.
-Åminnessa on runsaasti vanhaa rakennuskantaa sekä idyllinen satama, jossa on pitkälti toista sataa venevajaa.