Mustasaari

Sulvan kirkonseutu

Kuvaus:

Sulvan kirkon ympäristössä sijaitsee maan suurimpiin ulkomuseoihin lukeutuva Stundarsin käsityöläismuseo. -Sulvan puukirkko on rakennettu Johan Nordbergin johdolla 1783-86 (J.Efström; RIK). Muodoltaan se on pitkäkirkko, johon liittyy runkohuonetta matalammat ja kapeammat kylkiäiset. Vesikaton harjalla on pienehkö kattoratsastaja. Kirkkosalia kattaa lautainen tynnyriholvi. Kirkon poikkeuksellisen komea barokkialttari on 1690-luvulta. Erillinen puinen kellotapuli on vuodelta 1870 (1866, C.A.Setterberg).
-Sulvan pappila on rakennettu 1820.
-Museotoiminta Stundarsin alueella on alkanut 1930-luvulla. Laajalla museoalueella sijaitsee n. 40 rakennusta, suurin osa muualta siirrettyjä. Vanhassa pitäjänmakasiinissa esitellään maatalousesineistöä. Stundarsin alueelle on lisäksi siirretty asuinkäyttöön vanhoja pohjalaistaloja, jotka muodostavat nyt kylämäisen yhteisön.
-Kirkon länsipuolella avautuu Söderfjärdenin ainutlaatuinen, muodoltaan pyöreä viljelyaukea.