Oravainen

Kimon ruukinalue

Kuvaus:

Kimon rautaruukki on perustettu 1703. Ruukin rakennukset ovat sijainneet poikkeuksellisesti usean kilometrin matkalla pitkin koskenvartta. Alaruukin alueella, ruukin keskuksessa on useita asuin- ja tuotantorakennuksia ruukinkatujen varsilla sekä vanhoja kivipatoja ja patoaltaita. Puistomaisessa ympäristössä sijaitseva ruukinkartanon päärakennus on ja kellotapulirakennus ovat 1700-luvulta. Yläruukin alueella on 1700-luvulla rakennettu kankivasarapaja ja harmaakivinen pajarakennus vuodelta 1788. Kimon ruukkikokonaisuuteen liittyy joen alajuoksulla Oravaisten ruukin alue, jossa entisen masuunin paikalla on toiminut tekstiilitehdas. Molempien ruukkien yhteinen lastauspaikka on sijainnut joen suussa.