Pietarsaari

Kaupunginkirkko ja Pohjoisnummen kaupunginosa (Skata)

Kuvaus:

Paloa edeltävän ajanjakson vapaa asemakaava on vielä aistittavissa kaupungin vanhan puukirkon ympäristössä. Paikalla on merkittävä asema kaupunkikuvallisena akselina. Se erottaa toisistaan porvariston kaupungin ja kaupungin pohjoisosan teollisuuden, tehtaantyöläisten ja käsityöläisten kaupungin. Kirkon luoteispuolella oleva Satamakadun alue sai alkunsa tupakkatehtaan perustamisen jälkeen 1700-luvun loppupuolella. Tällöin asutettiin myös ensimmäiset tehtaan pohjoispuoliset korttelit. Laajan ruutuasemakaavan tämä Skatan l. Pohjoisnummen alue sai 1821 ja aluetta laajennettiin 1859 sekä 1877.
-Pietarsaaren puukirkko on rakennettu Johan Knubbin johdolla 1728-31. Muodoltaan se on tasavartinen ristikirkko, jonka keskuksesta kohoaa nelikulmainen, karniisikupoliin ja lanterniiniin päättyvä torni. Erillinen kellotapuli rakennettiin Henrik Katilin johdolla 1742.
-Satamakadun pienet merimiestuvat ovat 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alusta.
-Suomen vanhimman yhä toimivan tupakkatehtaan, 1762 perustetun Strengbergin tupakkatehtaan vanhempi, punatiilinen tehdasrakennus on vuodelta 1898 (Grahn, Hedman & Wasastjerna). Tehdasta laajennettiin 1909 (T. Grut) kolmikerrroksisella tehdasrakennuksella, jota hallitsee suureen pallomaiseen kelloon päättyvä torni.
-Tupakkatehtaan vieressä on edustava punatiilinen paloasema vuodelta 1912 (T.Grut).
-Pietarsaaren ruotsinkielisen yhteislyseon kivinen koulurakennus on vuodelta 1904 (B.Jung). Siihen liittyy oloissamme ainutlaatuinen kasvitieteellinen puutarha Koulupuisto.
-Skatan laaja puutaloalue lukeutuu maamme merkittävimpiin yhtenäisiin puukaupunginosiin. Sen vaatimaton rakennuskanta on vanhimmilta osin 1800-luvun alusta. Suurin osa rakennuksista on kaudelta 1860-1920. Käynti kaupungista alueelle tapahtuu tupakkatehtaan mahtavan holvikaaren alta.