Seinäjoki

Törnävä

Kuvaus:

Östermyran rautaruukki aloitti toimintansa 1798 ja 1829 paikalle perustettiin maamme ensimmäinen ruutitehdas. Ruukin päärakennus, Törnävän kartano on vuodelta 1806. Kartanon piharakennukset, ns. Punatulkut ovat myös vuodelta 1806. Muut talousrakennukset, mm. edustava kivinavetta ovat 1800-luvun keskivaiheilta. Alueen teolliseen perinteeseen liittyvistä rakennuksista on säilynyt mm. ruutilaboratorio l. Propeeri vuodelta 1826 (ilm.C.L.Engel) ja ruudinkuivaushuone samalta ajalta. Alueella toimii 1962 perustettu Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, jonka ulkomuseoalueelle on siirretty toistakymmentä vanhaa rakennusta ympäröivästä maakunnasta.
-Törnävän rapattu tiilikirkko on rakennettu alkuaan 1820-luvulla ruutimakasiiniksi. Kirkoksi se muutettiin 1862-63 (C.A.Setterberg). Muodoltaan se on suorakaiteinen pitkäkirkko, johon liittyy pyöreä, kartiohuippuun päättyvä torni. Kirkkomaata ympäröi kivimuuri.