Uusikaarlepyy

Kirkkokadun ja Pankkikadun miljöö

Kuvaus:

Uusikaarlepyy perustettiin vanhan kauppapaikan läheisyyteen 1617. Kaupunki tuhoutui pahoin vuoden 1858 suuressa tulipalossa ja se sai ajanmukaisen, paloturvallisuutta korostavan ruutuasemakaavan pian tämän jälkeen (C.A.Edelfelt). Alueen vanha puutaloaasutus on 1860- ja 1870-luvuilta. Eräät rakennukset ovat rikkaasti koristeltuja. Uudisrakentaminen ja purkamiset ovat rikkoneet tätä perinteistä, aikakaudelleen tyypillistä kaupunkikikuvaa. Eheimpinä näyttäytyvät Kirkkokadun ja Pankkikadun kadunvarret.
-Uudenkaarlepyyn puukirkko on rakennettu 1708-10 (E.Brenner). Se on muodoltaan länsitornillinen pitkäkirkko, jonka runkohuoneeseen liittyvät poikkisakarat. Kirkkosalia kattavat puiset holvit, joiden maalauskoristelu on vuodelta 1749 (D.Hjulström). Erillinen kellotapuli on vuodelta 1702.
-Kirkon lähellä sijaitsee vanha triviaalikoulu, jonka puurakennus periytynee peräti vuodelta 1640.
-Apteekin talo on komea porvariskartano 1850-luvulta.