Vaasa

Vanha Vaasa

Kuvaus:

Korsholman linna ja kivikirkko rakennettiin 1300-luvun jälkipuolella. Niiden ympärille perustettiin Vaasan kaupunki 1606. Kaupunki paloi täydellisesti 1852 ja päätettiin rakentaa uudestaan lähemmäksi merenrantaa.
-Vaasan vanha hovioikeus, Mustasaaren kirkko on rakennettu 1776-1786 (C.F.Adelcrantz). Alkuperäisessä muodossaan se oli kaksikerroksinen kivirakenteinen hallintopalatsi, jota kattoi mansardikatto. Kirkoksi se muutettiin 1862-63 (C.E.Setterberg, E.Kuorikoski). Tässä yhteydessä rakennukseen lisättiin kellotorni. Kirkkoon liittyy entinen hovioikeuden arkisto vuodelta 1822.
-Puistoakselit jakavat Vanhan Vaasan aluetta. Kirkolta johtaa puistokuja Korsholman linnan raunioille. Pohjoisempana ovat keskiaikaisen Pyhän Marian kirkon rauniot.
-Korsholman pappila Haga on rakennettu 1782 ja lisärakennettu 1804.
-Alkulan kaksikerroksinen puinen päärakennus on vuodelta 1793. Se oli 1840-luvulla A.A.Levónin kaudella seudun talouselämän keskus.
-Falanderin (Wasastjernan) kaksikerroksinen kivitalo vuodelta 1782 on harvoja Vanhan Vaasan kaupunkitaloja.
-Mustasaaren sairaala on rakennettu lääninlasaretiksi 1841-44 (C.L.Engel 1837). Rakennuksen molempiin päihin lisättiin latriinit 1880-luvulla (Th.Granstedt).Suljettua pihapiiriä rajaavat lisäksi kolme myöhemmin rakennettua taloa - Ukkola, konttori ja talousrakennus. Sairaala-alueella on lisäksi kivinen potilasosasto vuodelta 1889 sekä puuhuvila vuodelta 1895.
-Mustasaaren rautatieasema on rakennettu vuosisadan alussa. Asema-alueen rakennukset muodostavat ehjän kokonaisuuden.