Vaasa

Vaasan keskustan historialliset rakennukset

Kuvaus:

Kun kaupunki siirtyi 1855 nykyiselle alueelleen Vanhasta Vaasasta sai se 1856 (C.A.Setterberg) uuden, modernin ruutuasemakaavan, jonka pyrkimyksenä oli paitsi paloturvallisuus, myös edustavuus. Voidaan täydellä syyllä puhua ajan mallikaupungista, joka vaikutti mm. ruotsalaiseen kaupunkisuunnitteluun. Julkiset rakennukset oli sijoittettu harkiten kaupunkikuvallisiin avainpaikkoihin ja niitä yhdistivät leveät puistovyöhykkeet.
-Vaasan kirkko on rakennettu vaiheittain 1859 ja 1862-67 (1857, C.A.Setterberg) Peittämättömästä punatiilestä rakennettuun pitkäkirkkoon liittyy torni.
-Kaupungintalo on vuosilta 1878-83 (M.Isaeus).
-Vaasan entinen raatihuone rakennettiin 1860-64 (IK). Myöhemmin se muutettiin lyseoksi ja korotettiin kolmikerroksiseksi 1889 (W.Backmansson). Rakennuksessa toimii nykyisin Vaasan harjoituskoulu.
-Puiston ympäröimä hovioikeuden talo rakennettiin peittämättömästä tiilestä 1862 (C.A.Setterberg). Siihen liittyy lehtevä Hovioikeuden puisto.
-Rantapaviljonki on rakennettu 1869 (C.A.Setterberg) ja laajennettu 1882 (A.Lassell) sekä 1933-37 (E.Finell).
-Entinen maanmittauskonttorin rakennus on vuodelta 1911 (J.Ahrenberg). Siinä toimii nyt vesiylioikeus.
-A.A.Levón perusti Vaasan Höyrymyllyn 1849. Levónin talo, nykyinen konttori, on vuodelta 1861 (C.A.Setterberg). Tiilinen tehdasrakennus rakennettiin vuosisadan vaihteessa ja puiset elevaattoritornit 1908 (K.V.Reinius).
-Maaherrantalo on rakennettu alunperin tehtailija G.A.Wasastjernan yksityispalatsiksi 1863-65 (C.A.Setterberg). Kaksikerroksinen tiilestä muurattu rakennus on rapattu ja sen arkkitehtuurille antavat leimansa goottilaiset koristemuodot sekä oktogoninmuotoinen kulmatorni. Talo ostettiin 1895 valtiolle kuvernöörin virka-asunnoksi. Restauroiva peruskorjaus suoritettiin 1984-86.
-Vaasan lääninvankila on rakennettu vanhimmilta osin 1861?-63 (IK/E.B.Lohrmann). Tätä T-muotoista rakennusta laajennettiin 1888-90 (YRY/L.I.Lindqvist,Th.Decker) selliosastolla, jolloin vankila sai ristin muodon. Vankilan korkea punatiilimuuri on vuodelta 1901.
-Entinen ruotsalainen tyttökoulu rakennettiin 1890-91 (Th.Decker). Entinen suomalainen kansakoulu on vuodelta 1880 (W.Backmansson, ?.Thesleff).
-Kruununmakasiini on rakennettu 1865-68 (C.A.Setterberg).
-Keskussairaalan vanha osa on vuodelta 1902 (I.Reinius).