Dragsfjärd

Hiittisten saari

Kuvaus:

Hiittisten saaren keskivaiheilla, Kyrksundetin varrella on ollut kappeli jo 1200-luvulla, mistä kertovat kivilatomukset ympärysmuureineen.
-Hiittisten kirkonkylässä on säilynyt paljon perinteistä saaristolaista rakennuskantaa.
-Hiittisten puinen ristikirkko rakennettiin 1685-86 (Josef Svensson Brun?). Tasavartisen ristikirkon ristikeskuksesta kohoaa jykevä, pohjaltaan neliömäinen torni, joka päättyy terävään huippuun. Ristivarsien katot ovat aumatut. Kirkkosalia kattavat laakeat puuholvit. Kuorisakaran vieressä on matalampi sakaristo. Etelä- ja länsisakaran eteiset ovat vuodelta 1746. Kirkon interiööri restauroitiin 1969 (Th.Lindqvist). Erillinen, kolminivelinen kellotapuli on vuodelta 1752. Rakennuksia ympäröi kivimuurin rajaama kirkkotarha. Muurin vieressä on hirsinen paarihuone 1700-luvulta.
-Saaren eteläkärjessä sijaitsevassa Rosalan kylässä on säilynyt monipuolinen rakennuskanta vanhimpien talojen ollessa aina 1700-luvulta.