Halikko

Suuri Rantatie ympäröivine kulttuurimaisemineen

Kuvaus:

Keskiaikaisperäinen Suuri Rantatie noudattaa Paimion rajalta Halikon kirkolle nykyistä 2351-tietä. Vanha maantie johtaa mutkitellen halki kauniin kulttuurimaiseman ja ylittää Halikonjoen kirkon eteläpuolella.
-Tien pohjoispuoella sijaitsevan Piintilän ratsutilan vanha, osittain kaksikerroksinen paritupatyyppinen päärakennus on saanut lopullisen muotonsa useammassa eri vaiheessa. Rakennustapa ja pohjaratkaisu viittaavat 1600-luvun lopulle. Vastaavan ikäinen ja -tyyppinen, porrastornillinen puurakennus on maassamme harvinaisuus. Talo on 1800-luvulla vuorattu pystylaudoituksella. Nykyinen päärakennus on 1800-luvun keskivaiheilta.
-Trömperi on yksi Suuren Rantatien varrella sijainneista kestikievareista. Osittain vuoraamaton rakennus sisältää kamarin, tuvan, peräkamarin ja pakarin.
-Suuri Rantatie noudattelee Helsinki-Turku rautatien kulkua ja sen välittömässä tuntumassa on kaksi vanhaa asemarakennusta, Halikon 1899 valmistunut asema ja Hajalan 1904 valmistunut pysäkki.