Uusikaupunki

Kalannin kirkonseutu sekä Sirppujoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Kalannin keskiaikainen, Pyhälle Olaville omistettu kivikirkko on rakennettu todennäköisesti 1300-luvun lopulla. Pohjoissivulla oleva sakaristo on kuulunut aiemmin paikalla sijainneeseen puukirkkoon. Kirkko holvattiin kolmilaivaiseksi 1470. Kirkon länsipäädyssä kohoaa kellotorni, jonka kivinen alaosa on peräisin keskiajan lopulta ja yläosa vuodelta 1779. Tiiliportaali on vuodelta 1884. Kirkossa on poikkeuksellisen rikas ja taidehistoriallisesti merkittävä maalauskoristelu. Sakariston maalaukset ovat vuoden1450 tienoilta ja kirkkosalin maalaukset vuosilta 1470-71 (Pietari Henrikinpoika). Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa ja sen eteläpuolella vanha hirsinen jyvästörakennus.
-Ruoppauksista kärsinyt Sirppujoki yhdistää kirkon maisemallisesti Männäisten ruukinalueeseen. Männäisten 1741 perustetun rautaruukin rakennuskanta antaa poikkeuksellisen monipuolisen kuvan 1700-luvun ruukkiympäristöstä. Puiston ympäröimä puinen, kaksikerroksinen päärakennus on rungoltaan vuodelta 1769 nykyasun ollessa vuodelta 1907. Suuri kivestä ja tiilestä muurattu hiilihuone on rakennettu 1805, tiilinen mylly 1796 ja viinapolttimo 1788. Harmaakivinen kalkkimakasiini on 1700-luvulta. Sirppujoen ylittävä kivisilta on 1900-luvun alusta. Ruukinalueella on pienempi kiviholvisilta 1780-luvulta.
-Lähellä Männäisten ruukkia, vanhalla markkinapaikalla, on Kalannin kotiseutumuseo, joka on rakentunut Vähä-Kudilan tilan ympärille. Sen päärakennus on 1870-luvulta. Alueelle on siirretty kymmenkunta rakennusta eri puolilta Kalantia.