Mannerheimintie välillä Erottaja - Finlandia-talo

Kuvaus:

Erottaja ja Mannerheimintien suuntaus ovat muotoutuneet Ehrenströmin 1812 ja 1817 laatimissa asemakaavoissa. Mannerheimintie noudattelee linjaukseltaan vanhaa Turun maantietä. Katu toteutettiin esplanadina ja nimettiin 1836 Läntiseksi ja Itäiseksi Henrikinkaduiksi. Ensimmäiset sen varrelle nousseet julkiset rakennukset olivat 1860 valmistunut teatteritalo sekä kymmenen vuotta myöhemmin rakennettu ylioppilastalo. Vuosisadan lopulla rakennettiin useita liikerakennuksia. Erottajankadun ja sen jatkeen, Kolmikulman, varrella on vanha, vuosisadan vaihteen kaupunkikuva säilynyt eheimmillään. Tämän vuosisadan alussa Mannerheimintien merkitys kansallisena valtaväylänä korostui kun Kansallismuseo valmistui 1910 ja Eduskuntatalo 1931.
-Virastotalo Erottajankatu 2 - Uudenmaankatu 1-5; Entinen henkivakuutusyhtiö Kalevan talo on Erottajan puoleiselta osin vuodelta 1891 (Th.Höijer). Yrjönkadun puoleinen rakennus valmistui 1905 (Grahn-Hedman-Wasastjerna).
-Svenska Teatern 1866 (N.L.Benois), 1936 (J.Eklund, Eero Saarinen).
-Stockmannin tavaratalo 1925-30 (S.Frosterus).
-Vanha ylioppilastalo 1870 (A.H.Dalström).
-Uusi ylioppilastalo 1911 (A.Lindgren, W.Lönn).
-Kalevan talo 1913 (A.Lindgren).
-Lasipalatsi 1936 (Kokko-Revell-Riihimäki).
-Sokoksen tavaratalo 1939-52 (E.Huttunen).
-Postitalo 1938 (J.Järvi, E.Lindroos).
-Nikolajeffin l. Hankkijan talo 1913 (J.Eklund)
-Hakasalmen l. Karamzinin huvila, nykyinen Helsingin kaupunginmuseo 1844 (E.B.Lohrmann). Päärakennukseen liittyy kaksi samanikäistä, matalampaa siipirakennusta.
-Eduskuntatalo; Vuonna 1924 julistetun eduskuntatalon suunnittelukilpailun voitti arkkitehtitoimisto Borg-Sirén-Åberg, mutta rakentaminen siirtyi aina vuosikymmenen lopulle (1927-31), jolloin arkkitehti J. S. Sirénin suunnitelma toteutettiin. Klassistinen rakennus on verhottu Kalvolan graniitilla. Eduskuntatalo peruskorjattiin 1976-84 (Laiho-Pitkänen-Raunio).
-Suomen Kansallismuseo; Arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen voitti Kansallismuseon suunnittelukilpailun kansallisromanttisella ehdotuksellaan 1902 ja museo rakennettiin heidän laatimansa suunnitelman mukaan 1906-1910. Sisustustyöt valmistuivat 1916 ja piharakennus 1917 (A.Lindgren).
-Finlandiatalo rakennettiin Hesperian puistoon 1967-71(A.Aalto). Valkoisella marmorilla verhottua kokonaisuutta täydennettiin kongressisiivellä 1975 (A.Aalto).