Marttila

Marttilan kirkkomaisema ja Hämeen Härkätie

Kuvaus:

Paimionjoen ja Hämeen Härkätien välissä sijaitseva Marttilan puukirkko on rakennettu 1765 (A.Piimänen). Länsitornillinen pitkäkirkko on lounaissuomalaista tyyppiä, jossa runkohuoneeseen liittyy tätä kapeammat ja matalammat sakaristo ja asehuone. Ulkovuoraus ja sisätilat saivat nykyisen asunsa pääosin 1890-luvulla (H.Rancken) toteutetussa korjauksessa. Kirkon kupeelta on löytynyt jäännöksiä paikalla sijainneesta keskiaikaisesta kivisakaristosta. Vanhalla hautausmaalla on Wichtmanien kivinen hautakappeli vuodelta 1822. Kirkkomaisemaan liittyy jokirannassa sijaitseva pappila, jonka puinen, aumakattoinen päärakennus on vuodelta 1849. Muilta osin kirkkomaisema on muuttanut uudisrakentamisen myötä voimakkaasti luonnettaan.