Rautatientori ympäröivine rakennuksineen

Rautatientori on entistä Kluuvinlahden pohjaa. Toriksi alue kaavoitettiin 1875.
-Helsingin rautatieasema rakennettiin pitkällisen suunnittelukilpailun jälkeen vuosina 1905-14 Eliel Saarisen laatiman suunnitelman mukaan. Aseman pääjulkisivun veistoskoristelu on E. Wikströmin käsialaa. Varsinaiseen asemarakennukseen liittyy rautatiehallituksen virastotalo.
-Ateneumin taidemuseon rakennus valmistui 1887 Carl Theodor Höijerin laatiman suunnitelman mukaan. Pääjulkisivun veistoskoristelu C.E.Sjöstrand ja V.Vallgren. Rakennusta on laajennettu 1900-01 ja 1991 valmistui laajamittainen korjaustyö (Laiho-Pulkkinen-Raunio).
-Suomen Kansallisteatteri on vuodelta 1902 (O.Tarjanne). Rakennuksen julkisivut ovat harmaata graniittia ja vuolukiveä. Rakennusta on laajennettu 1930-luvulla sekä 1954, jolloin valmistui Kaisaniemen puiston puoleinen Pieni näyttämö (K. ja H. Siren).
-Rautatientorin itäsivulla on edustava joukko vanhoja liikerakennuksia: SOK 1920-21 (K.S.Kallio, O.Kallio), Mikonkatu 19 vuodelta 1911 (W.G.Palmqvist, E.Sjöström), Fennia 1898 (Grahn, Hedman & Wasastjerna) ja Mikonlinna 1939 (Jung & Jung).
-Torin kaakkoiskulmasta saa alkunsa Kaisaniemenkatu, jonka varrella on lukuisia merkittäviä liikerakennuksia. Kaartuva katu syntyi Eliel Saarisen 1912 laatimasta ehdotuksesta.