Mietoinen

Mietoisten kirkkomaisema

Kuvaus:

Mietoisten harmaakivikirkko on rakennettu 1641-43 Henrik Klaunpoika Flemingin toimesta. Alunperin tornitonta pitkäkirkkoa lisättiin 1724 sakaristolla ja 1818-19 (1806, RIK/A.N.Edelcrantz) korkealla länsitornilla. Kirkkosalia laajennettiin itäpäästä 1829 ja kirkko korjattiin perusteellisesti 1911 (I.Launis). Kirkkomaata ympäröi vanha kivimuuri.
-Mynäjoen pohjoisrannalla sijaitseva Mietoisten pappila on rakennettu 1823.
-Piispa Maunu II Tavastin kotitilan, Tavastilan, pitkä päärakennus on vuodelta 1882. Siinä on toiminut Mietoisten kansakoulu. Toisen asuinrakennuksen alla on kivestä holvattu keskiaikainen kellari. Tavastila on nykyisin kotiseutuyhdistyksen ylläpitämänä museona. Museoalueella sijaitsee lisäksi tuulimylly ja vajarakennus, jossa on esillä maatalousesineistöä.