Naantali

Kultaranta

Kuvaus:

Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee meren rannalla Naantalin keskustan etläpuolella. Alfred Kordelin rakennutti Kultarannan kivisen, monumentaalisen päärakennuksen vuosina 1913-15 (L.Sonck, sisustus G.Kulvik). Rakennuksen julkisivut ovat harmaata graniittikvaaderia. Rakennus on korjattu vuosina 1929-30 (Y.Sadeniemi, Y.Vaskinen). Kultarannan laajat puisto- ja puutarhasommitelmat ovat Svante ja Paul Olssonin käsialaa. Kokonaisuuteen kuuluvat päärakennuksen ikäiset portti- ja muurirakennelmat, portinvartijan asunto ja musiikkipaviljonki vuodelta 1916 (L.Sonck). Muotopuutarhan pohjoispäässä on Karhu- eli Metsäpaviljonki ja eteläpäässä puutarhapaviljonki, molemmat vuodelta 1917 (H.Röneholm). Puoliympyrän muotoinen, doorilaisista pylväistä muovattu pergola on vuodelta 1915 (W.G.Palmqvist, E.Sjöström). Alueen asuinrakennukset, Villa Valtonen ja puutarhamestarin huvila ovat 1910-luvulta (H.Röneholm).
-Koiviston tilan rakennukset muodostavat kasvihuoneiden tuntumassa erillisen, eheän pihakokonaisuuden, jossa päärakennus, vaja, konehalli ja vilja-aitta ovat kaikki vuodelta 1922 (Borg-Sirén-Åberg).