Katajanokan kaupunginosa

Kuvaus:

Katajanokka on kehittynyt 1800-luvun alun hökkelikaupunginosasta edustavaksi asuntoalueeksi 1890-luvulta lähtien. Alueella on lukuisia arkkitehtonisesti korkealuokkaisia vuosisadan vaihteen asuinrakennuksia ja kokonaisuudessaan Katajanokka on säilyttänyt alkuperäisen asunsa hyvin. Kaupunkikuvaa on muuttanut Kauppatorin puolelta valkea Enson pääkonttori, joka rakennettiin 1959-62 (A.Aalto). Katajanokan kärjen asuntoalue toteutettiin asemakaavakilpailun pohjalta 1970- ja 80-luvuilla (1971-72, V.Helander, P.Pakkala, M.Sundman).
-Uspenskin katedraali on rakennettu Katajanokan korkeimmalle kalliolle 1862-68 (A.M.Gornostajev, 1860). Punatiilestä muurattu kirkko on pohjamuodoltaan tasavartisen ristin muotoinen.Kirkon eteläsivulla on kolmikerroksinen kellotorni.
-Suomen rahapajan rakennus on valmistunut 1863 (E.B.Lohrmann - A.Boman). Ulkoasun detaljointi on 1870-luvun alusta (Fl.Granholm).
-Tulli- ja pakkahuone rakennettiin peittämättömästä tiilestä 1898-1901(G.Nyström).
-Katajanokalla on kaksi vanhaa varastoaluetta. Näistä vanhempi sijaitsee Uspenskin katedraalin luoteispuolella uudemman sijaitessa pitkin saaren etelärantaa.
-Helsingin lääninvankilan vanhin osa, nykyinen hallinto- ja kirkkorakennus on vuodelta 1837 (IK). Vankilaa laajennettiin punatiilisillä, ristinmuotoisella selliosastoilla 1888 (YRY, L.I.Lindqvist, Th.Decker). Samassa yhteydessä valmistui henkilökunnan asuinrakennus. Vankila-aluetta ympäröi korkea punatiilimuuri.
-Merikasarmi perustettiin Helsingin venäläisen sotaväen käyttöön. Vuonna 1833 sinne sijoitettiin I Suomalainen Meriekipaasi. Kasarmin vanhin osa, kolmikerroksinen matruusisiipi rakennettiin 1816-29, matalat keittiösiivet 1826-28 ja kolmikerroksinen, antiikin temppeliä muistuttava upseerisiipi 1834-36. Kaikkien näiden rakennusten suunnittelusta vastasi C.L.Engel. Kaksikerroksinen sairaala valmistui 1838 (A.F.Granstedt). Punatiilinen asuin- ja toimistorakennus on 1800-luvun lopulta. Merikasarmin rakennukset korjattiin ja täydennysrakennettiin ulkoministeriön käyttöön 1984-89 (E.Kråkström).