Tähtitorninmäki ja Kaartin kasarmi

Kuvaus:

Helsingin yliopiston tähtitieteellinen observatorio rakennettiin 1831-34 (C.L.Engel). Se muodostaa Unioninkadun arkkitehtonisen päätteen. Erillinen refraktoritorni on vuodelta 1889 (G.Nyström). Ympäröivä puisto on istutettu 1889-1904 (S.Olsson).
-Kirurginen sairaala rakennettiin 1885-88 (F.A.Sjöström). Sairaala on toteutettu ns. paviljonkijärjestelmän mukaisesti.
-Kaartin maneesi rakennettiin 1875-77 (A.H.Dalström). Rakennuksen ainutlaatuiset puiset kattorakenteet korvattiin 1949-52 betonivälipohjilla ja läntinen katujulkisivu muutettiin.
-Kaartin kasarmi. Alkuaan Helsingin harjoituspataljoonan kasarmiksi rakennettu pääsiipi valmistui 1822 (C.L.Engel). Rakennus vaurioitui pahoin ilmapommituksessa 1944 ja korjattiin nykyiseen asuunsa 1950-luvulla. Kasarmikadun puoleinen siipi on vuodelta 1846 (E.B.Lohrmann). Fabianinkadun puoleinen toimistorakennus perustuu 1956 järjestettyyn arkkitehtuurikilpailuun (V.Revell, H.Castrén).
-Fabianinkatu 15 (ent. Yleisradio); Rakennus on valmistunut 1901 (W.Aspelin) Helsingfors Sparbankenin toimitaloksi. Sen julkisivut ovat Ruskealan marmoria. Suomen Yleisradio osti rakennuksen 1933.
-Saksalainen kirkko on vuodelta 1864 (H.Bosse). Peittämättömästä tiilestä muurattu kirkko on muodoltaan tornillinen pitkäkirkko, jonka runkohuoneesta ulkonevat lyhyet, runkohuonetta matalammat ristisakarat. Tornia on korotettu 1897 (J.Stenbäck).
-Ruotsalainen Normaalilyseo on vuodelta 1880 (A.H.Dalström).
-Vuorimiehenkatu 1; Alkuaan asuintaloksi suunniteltu rakennus on vuodelta 1897 (S.A.Lindqvist - E.Heikel).