Perniö

Perniön kirkon miljöö

Kuvaus:

Perniön keskiaikaisen kivikirkon vanhimman osan muodostaa 1300-luvun lopulla rakennettu sakaristo. Runkohuone ja asehuone on rakennettu 1460- ja 1470-luvuilla. Asehuoneeseen liittyy ulkoinen saarnastuoli. Kirkon tiilinen päätykoristelu on rikasta ja liittää sen uusmaalaisten kirkkojen ryhmään. Kolmilaivaisen kirkkosalin keskilaivassa on tähtiholvit ja sivulaivoissa ristiholvit. Holvien kalkkimaalaukset ovat 1480-luvulta (Pietari Henrikinpojan koulukunta). Kirkko restauroitiin 1962-63 (E.Järventaus). Erillisen kellotapulin harmaakivinen alaosa on keskiajalta, puinen yläosa vuodelta 1797 (A.Söderman). Kivimuurin ympäröimän kirkkomaan eteläpuolella on 1781 rakennettu pitäjänmakasiini, joka on nyt museokahvilana. Kirkon miljööseen liittyy myös kirkonkylän entinen kansakoulu 1860-luvulta. Kirkon lounaispuolella on historiallinen pappilan paikka, jolla sijaitseva pappilarakennus on vuodelta 1839. Pihapiirissä on vanhempi päärakennus vuodelta 1732.