Perniö

Kosken ruukinalue

Kuvaus:

Kosken rautaruukki on perustettu 1679. Alueella on toiminut 1800-luvun alkupuolella myös kuparisulatto. Ruukinkartanon puinen, kaksikerroksinen päärakennus on vanhimmilta osin vuodelta 1731. Nykyiseen asuunsa se muutettiin 1920-luvulla (J.Eklund). Päärakennuksen ikäinen on myös toinen pihaa rajaavista sivurakennuksista toisen ollessa vuodelta 1906. Kartanon ympäristö on lehtevää puistoa. Ruukin puinen ristikirkko on rakennettu alunperin Antskogin ruukinkirkoksi 1666 ja siirretty tänne 1786-87. Kirkkosalin alttari ja saarnastuoli ovat barokin ajalta. Erillinen kellotapuli on 1760-luvulta. Läheinen pappila on vuodelta 1820. Lisäksi alueella on työväenasuntoja 1700- ja 1800-luvuilta, lukuisia vanhoja talousrakennuksia sekä kaksi kuonatiilistä hiiliuunia.