Rusko

Ruskon kirkonkylän maisemakokonaisuus

Kuvaus:

Ruskon keskiaikainen kivikirkko on rakennettu pääosiltaan 1400-luvun keskivaiheilla. Sakaristo on 1200-luvun loppupuolelta, asehuone on muurattu runkohuoneen jälkeen. Tähtiholvit jakavat kirkkosalin nelitraveiseksi hallikirkoksi. Erillinen, kellotapuli on rakennettu 1741-44. Kirkkoa ja tapulia ympäröi harmaakiviaidan rajaama hautausmaa, jonka lähellä on hirsinen, 1874 rakennettu lainamakasiini. Sen eteläpuolella on Rindell, Nissin vanha mäkitupa. Molemmat rakennukset ovat museokäytössä. Kirkkomaisemaan liittyvät lisäksi 1895 rakennettu pappila (Keskikylä) sivurakennuksineen sekä Nissin talouskeskus pitkine päärakennuksineen. Ruskonjoen yli johtaa vanha kivisilta. Nunnanpolku johtaa Ruskon kirkolta Nousiaisiin.