Rymättylä

Kirkkolahden kulttuurimaisema

Kuvaus:

Rymättylän Kirkkolahden maisemaan kuuluvat kirkon ja tapulin lisäksi Maskulaisen museotalo sekä vanha lainamakasiini.
-Rymättylän keskiaikainen, apostoli Jaakobille pyhitetty kivikirkko on rakennettu vanhimmilta osin 1300-luvulla. Harmaakivinen sakaristo on 1300-luvun alkupuolelta ja runkohuoneen rakentaminen ajoittuu 1300-luvun loppuun ja 1400-luvun alkuun. Muodoltaan se on yksilaivainen pitkäkirkko, johon liittyy pohjoisseinällä sakaristo ja eteläseinällä runkohuonetta nuorempi asehuone. Kolmitraveista kirkkosalia kattavat rengaskoristeiset tähtiholvit ovat 1490-luvulta. Samassa yhteydessä sai länsipääty nykyisen muotonsa ulkoisine saarnastuoleineen. Kirkkosalin ja asehuoneen rikasmuotoiset seinä- ja holvimaalaukset ovat noin vuodelta 1520. Kirkon harjalla oleva kattoratsastaja on 1770-luvulta. Kirkkomaata ympäröi harmaakiviaita, johon liittyy keskiaikainen porttihuone. Hautausmaalla on tiilinen hautakappeli vuodelta 1785. Kirkon länsipuolella kohoavalla kalliolla oleva puinen kellotapuli on samaa tyyppiä kuin Lokalahden ja Kustavin tapulit. Sisäisen pukkirakenteen tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta tapulin nykyasu lienee 1760-luvulta.
-Maskulaisen museotalo, Rymättylän kotiseutumuseo, koostuu vanhasta päärakennuksesta, pikkutuvasta, pajasta, savusaunasta ja aitoista.