Somero

Someron kirkkomaisema

Kuvaus:

Someron punatiilinen kirkko on rakennettu 1859 (G.T.Chiewitz). Muodoltaan se on päätytornillinen pitkäkirkko, jonka särmikkääseen kuoripäätyyn liittyy matalampi sakaristo. Puhtaaksimuurattuja julkisivuja jäsentävät porrasteiset tukipilarit. Torni päättyy neljään pieneen kulmatorniin ja näitä korkeampaan, terävään torninhuippuun. Kirkon pohjoispuolella, vanhalla kirkkomaalla sijaitseva keskiaikainen kivisakaristo lienee 1480-luvulta. Sen sisätilaa kattaa ristiholvi. Kirkkomaalla on myös vanhan, alkuaan1779 rakennetun puisen kellotapulin runko, joka toimi vuodesta 1864 ruumishuoneena. Kirkkomaisemaan kuuluvat lisäksi kirkon pohjoispuolella oleva vanha kirkonkylän kansakoulu vuodelta 1882, klassistinen seurakuntatalo vuodelta 1931 (R.Blomstedt) sekä maantien ja Kirkkojärven välisellä töyräällä seisovat kaksi hirsistä lainamakasiinia, joista vanhempi on vuodelta 1758 ja nuorempi vuodelta 1828.