Taivassalo

Taivassalon kirkkomaisema

Kuvaus:

Taivassalon keskiaikainen kivikirkko on rakennettu 1300-luvun alkupuolella. Kolmilaivaisen kirkkosalin tähti- ja ristiholvit ovat 1400-luvun keskivaiheilta. Poikkeuksellisen rikas kalkkimaalauskoristelu on osin 1400-luvun alkupuolelta, osin 1470-luvulta (Pietari Henrikinpoika). Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa, jonka katetut portit on muurattu 1787. Kirkkomaalla ovat Järppilän ja Suursärkilahden hautakappelit, joista edellinen 1700-luvulta. Erillään tien toisella puolen sijaitsee kellotapuli, jonka alaosa on muurattu 1799, puinen yläosa on vuodelta 1890. Vieressä oleva kivinen varastorakennus on vuodelta 1850. Kirkkomaisemaan liittyvät vanha pappila vuodelta 1756 sekä samassa pihapiirissä uudempi pappila 1800-luvun keskivaiheiltalta. Vanhan pappilan puutarha periytyy 1750-luvulta. Alueella on myös 1500-luvun pappilaan kuulunut kivinen kellari.